Feb
07
Vonken uit stopcontact

Wanneer ik een stekker in het stopcontact steek,springen er soms vonken uit. En is het gevaarlijk als ze je hand raken of voel je dan niks? Soms zie je een blauwachtige vonk en knettert het zelfs een beetje als je een stekker in het stopcontact steekt.

Je krijgt sneller vonken wanneer de contacten in het stopcontact of de pinnen van de stekker (of beide) wat gecorrodeerd zijn. Dan duurt het moment tussen geen. Als je dan geen geaard (en dat is zo bij veel oude stopcontacten ) stopcontact hebt, kan er een blauwe vonk uit het stopcontact komen.

Sinds ongeveer een jaar woon ik in een nieuwbouwappartement. Nadat ik deze weer had aangezet deed alles het weer. Mijn gratis oude Compaq doet hetzelfde, vers uit vuilnisbak, en na virus verwijderen doet deze het weer, dus oude problemen. Omdat je notebook stroom trekt komt er een vonk , dus eerst de adapter in 230v en dan in Notebook!

Omdat het een vonkje trekt zal de stekker vuil worden, en het stopcontact ook, . Vanwege mogelijk brandgevaar hebben brandweerlieden de contactdoos afgekoppeld. Een monteur moet het euvel verhelpen. Hij heeft heel gestructureerd alles nagekeken en de oorzaak gevonden en gerepareerd: een kapotte stekker in de schuur en voor de zekerheid ook een contactdoos en een stuk electriciteitskabel.

Overigens is de eerste stap bij kortsluiting alle apparaten op de groep uit het stopcontact halen. Een vonk uit het stopcontact. Meestal is het onschuldig maar het kan ook nare gevolgen hebben. Slaan er geen stoppen door, dan is het vaak niet schadelijk.

Omdat mijn verwarming het niet meer doet kreeg ik van een vriendin eentje te leen. Toen ik de stekker in t donker eruit deed zag ik opeens een vonk in het stopcontact maar die verdween ook in een paar seconden. Hebben jullie dat ooit meegemaakt? Als ik een stekker in het stopcontact doe, dan lijkt het te vonken in het stopcontact. Hallo mensen, misschien een stomme vraag maar mijn stopcontact lijkt kapot al komt er gewoon stroom uit.

Het enige wat ik weet is dat er een verontrustend knarsend geluidje uit komt. En als ik de stekker eruit trek of erin stop komt er nog weleens een flinke vuur vonk uit. Wanneer ik mijn lader van de mijn laptop in het stopcontact steek, zie ik twee vonken , dit wanneer de stekker er voor de helft insteekt.

Misschien dat het helpt eerst de voeding uit het stopcontact te trekken en dan pas je laptop uit te zetten? Iedereen die wel eens de stekker uit een stopcontact heeft gehaal kent dit verschijnsel wel: op het moment dat je de stekker eruit haalt, is er een vonk te zien tussen de twee aansluitingspunten. Hoe kan dit, waardoor ontstaat die vonk ? Als ik de laptop adapter in het stopcontact steek zie ik een blauwe vonk , is dat erg?

Bij diverse elektronische apparatuur kan het voorkomen dat er een vonk ontstaat bij het aansluiten op netstroom. De reden hiervoor is dat het apparaat bij insteken veel stroom in een keer vraagt. Dit is geen enkele reden om u zorgen te.

Je denkt ook nooit na, hè? Steek de adapter er maar eens in, haal hem weer uit het stopcontact en herhaal. De 2e keer zal hij niet vonken omdat de condensators al vol zijn.

Wil je het vonken zoveel mogelijk beperken? Stop dan eerst de adapter in het stopcontact en daarna pas in de laptop. Dan hoeft de adapter niet én je . Ik zag flink wat vonken en de oplader vloog uit het verlengsnoer.

De brandweer waarschuwt opladers niet te lang in het stopcontact te laten zitten en raadt aan om kwaliteit-opladers aan te schaffen.